Borsos tokány: szaftos pörkölt intenzív ízesítéssel

borsosA pörköltek és a sertéshúsból készült ételek szerelmesei számára a borsos tokány garantált kedvencnek számít. Elkészítésében nem sokban különbözik a hagyományos sertéspörkölttől, de íze, és sűrű szaftja valahogy mégis egyedi íz világgal varázsolja el az asztalnál ülőket. Lássuk, hogyan készül az akár ünnepi alkalmakra is kiváló főétel a Receptneked gasztro oldal alapján!

Négy személyre készítve egy kiló sertéshús szükséges hozzá, hogy ez tarja, vagy karaj, esetleg mindkettő, ez mindig az egyéni ízlésre van bízva. Legjobb, ha mindent előkészítünk, és utána már csak a tokány összeállításával kell foglalkoznunk. Daraboljuk csíkokra a húst, vágjuk fel a paradicsomot, hagymát, paprikát. Miután a körülbelül öt dkg füstölt szalonnal zsírjára pirult, hozzáadjuk a tyúkzsírt, a hagymát, majd párolódás után a húst is fehéredésig pirítjuk abban. Darált pirospaprikával, paprikadarabokkal és paradicsommal szórjuk meg, felöntjük vízzel, és készre főzzük. A fűszerezés a szokásos módon sóval és borssal történik, a végén pedig egy kevés liszttel adjuk meg a tokány szaftos állagát. Legjobb melegen tálalni, nokedlivel kiválóan passzol.

A kalóriaszegény megoldások híveinek javasoljuk, hogy maradjon ki a tyúkzsír, a végén pedig a liszt helyett lehet búzakorpát használni, vagy bármilyen teljes kiőrlésű lisztet, de akár el is maradhat ez. A tokányunk elég sűrűvé tehető, ha több paradicsomot, paprikát vagy hagymát adunk hozzá, ezek úgyis szét fognak főni, és fenséges íz harmóniával elegyítik a húst és a fűszereket. A hagyományos nokedlis köret helyett a borsos tokány mellé tálalhatunk bulgurt, gerslit, kölest vagy hajdinát, melyek különleges íz világot varázsolnak majd az asztalra a megszokott borsos tokány mellé. Készíthetünk hozzá uborkasalátát is, akár a tejfölös-fokhagymás változatban, akár ezen összetevők elhagyásával, naturálisan.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük