Egy különleges találmány: Az egyenáramú villanymotor

Technikai témákról beszélgetve a laikusokban felmerülhet a kérdés, hogy mi a különbség az egyes motortípusok között, és tulajdonképpen mit is jelenthet az, ha egyenáramú villanymotorról beszélünk. Sokan nem értik ezen találmánynak a működését, pedig lassan már a mindennapjaink szerves részét képezik ezek a találmányok.

Kevesen tudják, de eredetileg egy magyar származású természettudós és feltaláló építette meg az első villanymotort, bizonyos Jedlik Ányos. Ahogy az elektromos fejlődés iránti érdeklődés hulláma átsöpört Európán a 19. században, Magyarországra is elért, és nem maradt nyomtalanul. Érdemes megemlítenünk Jedlik Ányos nevéhez fűződően még azt is, hogy neki tudható be a dinamó elv leírása is, ami szorosan fűződik az egyenáramú villanymotor koncepciójához.

Ilyen módon tehát az a tévhit is cáfolatot nyert, miszerint csak a tehetős hátterű emberek lehettek eredményes feltalálók a történelem során, hiszen Jedlik Ányos szerény anyagi körülmények között élve is a magyar tudósok és feltalálók kiemelkedő alakjává vált.

Az öngerjesztés elve nagyon is releváns az egyenáramú villanymotor tekintetében, hiszen csak annyi a különbség e területen, amennyiben tömören akarjuk megfogalmazni a dolgot, hogy a villamos energiát mechanikai energiává alakító gépet motornak nevezzük, fordított esetben pedig egyenáramú generátorról beszélhetünk. Igazából minden egyenáramú villanymotor szerkezete tud mindkét üzemállapotban működni egyaránt.

Ezek az egyenáramú villanymotorok szerkezetileg úgy épülnek fel, hogy egyenáramú gerjesztőtekercs van az állórészen vagy állandómágnes, ami állandó mágneses mezőt hoz létre. Ez a mező a forgórésszel megegyező sebességgel szembe forog annak érdekében, hogy az állórész mező és a forgórész mező együtt álljon, és ennek a működéséért a forgórészen elhelyezkedő kommutátor a felelős.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük